Historik

Rios orkester startades som ett fritidsprojekt 1992 i vänerstaden Mariestad. Medlemmarna vid starten var Bengt Karlsson på gitarr, saxofon och sång, Urban Wallin på bas och sång, Lars E Andersson på trummor, Henry Nilsson på keyboard och sång samt Stefan Hovbjer på gitarr och sång. Alla medlemmar hade tidigare spelat i andra band. Bengt kom bland annat från populära orkestern Granada från Lidköping.

Premiärspelningen ägde rum i Hönsa Bygdegård. Som namnet antyder ligger bygdegården just i det lilla samhället Hönsa som i sun tur ligger utanför Tibro. Spelningen gick bra och publiken var mycket nöjda med vad de hörde. Fler och fler började få upp ögonen för bandet vilket gjorde att fler bokningar började trilla in.

1997 bestämmer vi oss för att kliva in i studion för att spela in lite låtar. Det hela mynnade ut i en kasetttproduktion med 10 spår på. Bland låtarna märks ”Nära mig”, ”Vägen hem”, ”Bönar och ber”, ”I need mre of you” och ”Saknar dig”. Kassetten blir mycket uppskattad hos danspubliken. Samma år medverkar vi på Tonkällans cd-samlingsserie ”Dansband i tiden” med bland andra Digit, Coola Killar, Jörgens och Remidoz. Av de medverkande banden på skivan är det bara vi som existerar. Låtarna som vi bidrar med är ”Johanna” samt ”Bönar och ber”.

Tre år senare bestämmer bestämmer vi oss för att spela in ytterligare en produktion. Denna gång tar vi hjälp av dåvarande trummisen i Drifters Robert Muhrer för att spela in vår platta. Allt sker i hans egen studio. Sju låtar blir det på skivan som blir väl mottagen både i Sverige och Norge. Titelspåret på skivan hamnar på norska dansbandstoppen där vi får ligga kvar hela 10 veckor.

Vi har vid den här tiden fått fler och fler spelningar i vårt grannland Norge och vi åker ofta över och spela där på helgerna,. Spelställena är bland annat Lilleström Folkets Hus, Landekora i Sarpsborg och Dagfinns Dancing utanför Oslo för att nämna några ställen.

2001 åker vi upp till Malungs dansbandsvecka för att deltaga i tävlingen ”Dansbandsjakten” som man arrangerade för att få fram ”nya band”. Vi hamnade på en hedrande andra plats. Medverkan gjorde att ännu flera fick upp ögonen och öronen för oss

2002 gör vi premiär i cyberspace. Det är då vi får vår webbplats på internet. Markus Redman från Kristinehamn är det som tar kontant med oss genom vår keyboardist Magnus Gustafsson. Och efter lite resonerade fram och tillbaka har vi en egen hemsida utlagd under hösten.

Årete efter at vi lanserat vår hemsida är det dags att besöka studion igen. Denna gång blev den cd-singel innehållandes två låtar. Även denna gång tar vi hjälp av Robert Muhrer och spelar in i hans studio i Lidköping. Låtarna på skivan ”Sommar och ”En liten blick” är skrivna av Robert Muhrer och Roland Jansson.

2007 det premiär för oss att spela på det anrika dansstället ”Plya Del Sol” på Gran Canaria. Första året var vi där över jul, vilket var en speciell upplevelse. Sedan blev det två turer i samband med lucia. Det bjuds ju på cabaret, flamenco och andra häftiga uppträdanden i anslutning till spelningarna. Och på dagarna får vi chansen att bada, sola eller upptäcka ön.

Två år senare släpper vi en singel med två spår på. Vi får möjligheten att spela in en härlig bugglåt i form av ”Jag tror på kärleken” av Lee Ericson och Inger Nordström. En låt som blir och som fortfarande är mycket uppskattad på dansbanorna bland buggarna. Spår två på singeln är en instrumentalare. Den klassiska låten ”Smile” från filmen med Charlie Chaplin.

Genom åren har en del medlemmar kommit och gått. Vissa har fått spelsuget tillbaka och återvänt till bandet. Under fliken medlemmar kan du läsa mer om vilka vi är som spelar i bandet. Historien för Rios är inte slut än. På varje spelning vi gör skriver vi ett stycke Rioshistoria. Väl mött på våra dansbanor runt om i landet där vi spelar.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Visa bildspel]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]